CERRAHİDE HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRİSİ

Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Cerrahi ve Sterilizasyon Hemşireleri Derneği ve Enfeksiyon Kontrol Hemşireleri Derneği işbirliğinde düzenlenen ‘’Cerrahide Güvenli Yolculuk” temalı “Cerrahide Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu” başarıyla tamamlandı. 15 Mayıs 2018 tarihinde Kırıkkale Üniversitesi Mavi Salonunda gerçekleştirilen sempozyuma saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı. Sempozyum açılış konuşmalarını Cerrahi ve Sterilizasyon Hemşireleri Derneği Başkanı Muhdedir Caner ve Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem yaptı. Muhdedir Caner dernek olarak amaçlarının başta hemşirelik olmak üzere cerrahi, sterilizasyon, ameliyathane ve enfeksiyon hemşireliği alanında etkili, kalıcı eğitim programları düzenleyerek sahadaki meslektaşlarımızın bu alanlarda gelişmelerini sağlamak olduğunu vurgularken, Yurdagül Erdem ise cerrahide hasta ve çalışan güvenliğinin günümüzde dünya genelinde önemsenen değerli bir konu olduğunu, derneklerin işbirliği ile hemşirelik haftası etkinliği olarak zengin içerikli bilimsel bir programın hazırlanmasından Hemşirelik Bölümü olarak mutlu olduğunu ifade etmiş, bu tür bilimsel organizasyonların düzenlenmesinde  sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkati çekmiştir.

Cerrahide Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu iki yüz hemşirelik lisans öğrencisi, yüz elli hemşirenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Sempozyum Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş' in “Kırıkkale İlinde Sağlık Hizmetleri” ve Kırıkkale Cumhuriyet Savcısı Dr. Cihan Ergün' ün “Cerrahide Malpraktis Olaylarının Hukuki Boyutu” konulu konferanslarıyla başlamış, değerli sunumları ile katılımcıların ilgisini çekmiştir. Dört panelden oluşan sempozyumda panelistler alanında uzman, çoğu kliniklerde uzun yıllar çalışmış ve halen mesleğine devam eden hemşirelerden oluşmuştur. Sempozyumda konuşmacılar; bilimsel gelişmeler ışığında hazırladıkları sunumlarını uluslararası yayınlanan makale ve rehberlerden  örnekler vererek sunmuş, katılımcıların panellere soru ve katkıları ile büyük ilgi gösterdiği gözlenmiştir. Sempozyumda Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri hemşirelik bölümü öğrencilerinin hazırladıkları on beş adet poster bildirisi jüri tarafından değerlendirilmiştir. Sempozyum sonunda dernek başkanları tarafından derneklerin gerçekleştirmiş oldukları ve gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetler duyurulmuştur. 2018 yılı içinde cerrahi, ameliyathane, sterilizasyon ve enfeksiyon kontrol hemşireliği alanlarında üç sempozyum ve bir çalıştay düzenleyeceklerini bildiren dernek başkanları, Arş. Gör. Aylin Güneş danışmanlığında Selda Aydın ve arkadaşlarının hazırlamış oldukları ''Hasta Güvenliği'' başlıklı posterin başarılı poster olarak değerlendirildiğini bildirmiş, poster yazarlarından bir öğrenciye 21-24 Şubat 2019 tarihinde Antalya Elite Lara Otelde gerçekleştirilecek olan “Uluslararası Cerrahi, Ameliyathane, Sterilizasyon ve Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği” kongresine katılım bursu ödülünü takdimi ile sempozyum sona ermiştir.